Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Šola v naravi, Jarčje brdo, 4. a

V ponedeljek, 4. aprila 2022, zjutraj smo se izpred šole odpeljali proti Jarčjemu brdu na kmetijo, ki nas je gostila. Prav vsi učenci 4. a razreda v spremstvu treh učiteljic: Ane, Vanje in Nine.

Vožnja je s prijetnim voznikom potekala gladko in hitro, otroci so bili veseli, razposajeni in polni pričakovanj.
Po prihodu na kmetijo smo se namestili po sobah, malo odpočili, nato pa polni energije in radovednosti spoznali kmetijo s pripadajočo posestjo, njene prebivalce in bližnjo okolico.

V hlevu so nas pozdravile mirne in prijazne živali in najbolj navdušili nekaj dni stari prašički. Med našim bivanjem na kmetiji je druga mama pujsa skotila še 19 mini prašičkov.

Vsako jutro smo pred zajtrkom polni veselja najprej tekli v hrib in pridno izvajali gimnastične vaje.

Ob večerih so otroci pisali dnevnik vtisov preteklega dne, čez dan pa smo se udeležili veliko zanimivih aktivnosti, ki so nam jih pripravili na kmetiji.

Izdelovali smo punčke iz cunj, si ogledali čebelnjak, molzli krave, prisluhnili postopku kuhanja oglja, pekli kruh, jahali konja, odkrivali zdravilne rastline z zeliščarjem, lovcem in gozdarjem …
Kadar nismo imeli druge ideje, smo se neutrudno igrali na otroškem igrišču ali svobodno tekali po travniku in robu gozda.

V sredo smo jo kot pravi pohodniki mahnili v strm hrib na Stari vrh. Gospodar nas je na posebni prikolici s traktorjem peljal nekaj ovinkov po poti, nato smo se do vrha odpravili peš. Pod vrhom smo se močno razveselili snega, izdelali kar nekaj snežakov in se kepali.

V koči smo nakupili razglednice in jih naslednji dan pridno napisali in oddali na pošto. V delavnici so otroci naslikali vsak svojo panjsko končnico v tehniki akrila in izdelali gibljive veverice, pravi likovno – tehnični izziv.

V petek smo po zajtrku pospravili vse sobe, zapakirali kovčke in se s slastnimi sendviči, ki nam jih je pripravila gospodinja, odpeljali proti Škofji Loki.

Z muzejsko kustosinjo smo si ogledali zanimive muzejske zbirke na škofjeloškem gradu, kjer smo izvedeli veliko zanimivosti o zgodovini škofjeloškega gospostva in se sprehodili po starem mestnem jedru.

V Izolo smo se pripeljali popoldne in se po tednu dogodivščin neizmerno razveselili svojih družin.

Comments are closed.