Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

GRAFIT UČENCEV OŠ LIVADE

Tine Dekorti, avtor grafita na telovadnici v Livadah, grafita na Lucijski osnovni šoli in glavni akter STREET ART dogodka, ki se je odvijal v zadnjem tednu maja v podhodih mandrača Koper ter avtor aktualne razstave v galeriji Alga se je v petek, 3.6. 2022 odlično izkazal kot zunanji mentor učencem OŠ Livade, pri demonstraciji tehnike slikanja s spreji.
Predlog za delavnico grafitov so podali devetošolci pri izbirnem predmetu Likovno snovanje. Priložnost za nakup barvnih sprejev in honorar za zunanjega mentorja, pa smo dobili z denarno nagrado, ki so jo učenci prijeli, kot nagrado za opozorilne table »Kužki za čisto Izolo«.
In tako smo spet ustvarjali. Za površino grafita smo izbrali zunanjo steno šolske betonske ograje, ob pločniku, zraven katere je pas zelenice, ki je na žalost bolj wc školjka pasjih iztrebkov, kakor zelenica.
In kakšen naj bo naš grafit, smo se spraševali. Možganska nevihta predlogov za grafit, je naposled izbrala zamisel, naj se tudi grafit vrti na temo »KUŽKI ZA ČISTO IZOLO« in tako opozarja lastnike psov, da počistijo za svojimi ljubljenčki in se obnašajo odgovorno, do okolice, učencev, ki se tam gibljejo in ostalih štirinožnih in dvonožnih prijateljev. Vsi skupaj smo del tega lepega mesta, zato poskrbimo zanj in zase.
Tine Dekorti je prišel na genialno zamisel, kako tako številčno skupino učencev razporedit pri slikanju s spreji. Za to, pa je najboljše, da si pogledate naš grafit.
Učenci so si v živo ogledali, kako prenesti zamisel z skice na veliko površino, kako se zarisuje grafit, postopke v tehniki sprejanja in nekaj specialnih efektov. Pa tudi to, da se je potrebno vsake toliko oddaljit od stene in pogledati grafit od daleč. Kmalu smo tudi ugotovili, kaj je lahko vandalizem pri grafitarstvu in kaj umetnost.
Navijamo vsekakor za umetnost!

Likovna pedagoginja OŠ Livade, Ingrid Knez z učenci LS3 in ekipe »Kužki za čisto Izolo«

Comments are closed.
Skip to content