Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Obisk praznične Ljubljane

V okviru medpredmetnih povezav nekaterih izbirnih predmetov na naši šoli vsako leto organiziramo ekskurzijo v praznično Ljubljano.

Šestnajst učencev izbirnih predmetov Španščine, Francoščine in Retorike so v sredo, 21. 12. 2022, obiskali zaodrje Šentjakobskega gledališča. Simpatični in zgovoren dramaturg nas je popeljal v delavnice, kjer izdeluje lutke, pripovedoval o delu lutkarjev, o življenju v gledališču, o Krpanovi kobili in Krpanu, ki se nahajata v najvišjem nadstropju in ju lahko občudujemo pred gledališčem vsako polno uro, ko se nam pokažeta iz svojega okenca. Učenci so se lahko seznanili z mnogi poklici v gledališču lutk.

Zanimivo in enkratno doživetje pa nam je pripravil devetošolec Marc Vilijem Mohorčič. Hvala Marc. Z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem smo se lahko srečali v Mestni hiši in z njim sproščeno pokramljali. Gospod Jankovič je OŠ Livade Izola podaril knjigo z naslovom Moja Ljubljana, nam vsem pa kapico z napisom – Ljubljana, najlepše mesto na svetu.

Take ekskurzije in srečanja vedno znova bogatijo nas same. Učenci so se v našo lepo Izolo vrnili polni novih vtisov in lepih izkušenj.

Učiteljici Maša Avsenak Zobec

——————————-

Izbirni predmeti Turistična vzgoja (mentor dušan Gabrijel), Likovno snovanje 1,2 in 3 (Ingrid Knez) ter Sodobni načini prehranjevanja in NPH (Janja Prelec), smo Ljubljano spoznavali ob vodstvu učencev Turistične vzgoje  OŠ Zalog Ljubljana. Poudarek na ogledu so bile tudi arhitekturne lepote Jožeta Plečnika, saj ravno letos poteka 150 letnica njegovega rojstva in so številni kulturni dogodki v Ljubljani navezujejo na to obeležje. Prav tako smo likovniki dali velik poudarek na novoletno dekoracijo Ljubljane, zvedeli smo, da je dolgoletni avtor aktualne novoletne razsvetlitve, akademik Zmago Modic letos preminul in je dekoracijo dokončal in nadgradil njegov sin Urban. Ob občudovanju kipov Jakov Brdarja na Mesarskem mostu, smo opazovali njegov edinstven kiparski stil in kiparja nato srečali ob nabrežju, kjer je s skupino otrok s posebnimi potrebami pekel medenjake. na Mesarskem mostu smo tudi videli kje moramo zapečatiti svojo ljubezen s ključavnico.

Sledil je voden ogled samostojnega gibanja po stojnicah z domačo umetnostno obrtjo, kjer so si učenci lahko tudi kaj kupili. Vsi skupaj, pa smo se segreli  ob sodobni prehrani McDonaldsa na Čopovi. Najbolj likovno zagreti smo si ogledali še aktualno razstavo v Mestni galeriji (Ficko, Jakše), medtem, ko so nekateri raje opazovali dogajanje na dobrodelnem maratonu Radia 1, ki je v živo prenašal izpred Mestne hiše.

Čeprav smo dopoldan preživeli v šoli in smo se v Ljubljano odpravili šele po kosilu, so učenci izjavili: “Za nič na svetu ne izpustimo tega predprazničnega dogodka”….V Izolo smo prispeli ob 21.00 uri, ravno prav zmatrani, a z sladkimi sanjami za v posteljo. 

Učiteljica Ingrid Knez

Comments are closed.
Skip to content