Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Posadili smo tamarisko

Generalna skupščina Združenih narodov je 21. marec leta 2012 razglasila za mednarodni dan gozdov (IDF).
Na ta dan praznujemo obstoj gozdov in ozaveščamo o pomembnosti gozdov. Ob vsakem mednarodnem dnevu gozdov se v različnih državah po svetu spodbuja k lokalnim, nacionalnim in mednarodnim akcijam na temo gozdov in dreves, kot je na primer akcija sajenja dreves.
Letošnja tema za mednarodni dan gozdov je “Zdravi gozdovi za zdrave ljudi“.
V projektnem konzorciju projekta Učilnica za življenje ter v povezavi z našo Šolsko skupnostjo smo se učenci OŠ Livade Izola z učiteljico Sabino Dražič odzvali povabilu. V mreži šol so vključene Francija, Španija, Portugalska, Grčija, Turčija, Romunija, Irska, Severna Irska, Italija in Norveška. Letos se jim je pridružila tudi Slovenija.
Na naši šoli smo v ta namen 21.3.2023 posadili cvetoči grm tamariska (Tamarix tetrandra). Izbira drevesa/grma ni bila težka, saj imamo na šoli že več let zelo aktivno Vokalno skupino Tamariska, v kateri poje veliko naših učiteljic. Grm spomladi ali v začetku poletja čudovito zacveti in s tem poskrbi za odlično čebeljo pašo ter je prava paša za oči.
Ko smo določili lokacijo rasti, je bilo potrebno najprej v zemlji izkopati dovolj veliko luknjo. Za to so poskrbeli učenci 8.a razreda (Pascal Sinožič, Blaž Medvešček, Val Jančar, Ubejd Rama in Peter, vsi iz 8.a). Učenci in učenke 3.b pa so s pomočjo delavcev Vrtnarije Marjetice Koper v luknjo dodali naravno gnojilo, zemljo in vodo, dodali oporo ter grm posadili.
Sajenje dreves je simbol upanja in življenja. Otroško sajenje dreves pa simbolizira mir in prihodnost življenja. Ponosni smo, da smo del tega projekta tudi mi. Z našim dejanjem želimo opozoriti na pomembnost dreves in gozdov ter dvigniti zavest o okoljskih spremembah.
Na OŠ Livade Izola z naravo SMO in tudi ŽELIMO biti povezani.

Sabina Dražič, mentorica

Comments are closed.
Skip to content