Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Moja Šola v naravi – 4. razred (Osilnica)

Luna Runko, 4.b
“V ponedeljek smo se odpeljali v šolo v naravi. Med potjo smo videli veliko zanimivega. Ob prihodu v Osilnico smo se najprej namestili v sobe. Po slastnem kosilu smo spoznali Osilnico in zanimivosti o deželi Petra Klepca. Nato smo se odpravili na plavanje. Pred spanjem nam je učiteljica prebrala pravljico.

Naslednji dan smo se takoj po zajtrku odpravili spoznavati rastlinstvo teh krajev, nato pa se je marsikdo prvič preizkusil v streljanju z lokom in plezanju po plezalni steni. Po kosilu smo plavali in se igrali v bazenu. Zvečer smo med večernimi aktivnostmi izdelovali gibljivo veverico in pisali dnevnik.

Tretji dan smo spoznavali živalstvo in pomen čebel in čebelarstva. Spoznali in igrali smo se igra Petra Klepca. Po popoldanskem plavanju smo staršem in sorodnikom napisali razglednice. Med večernimi aktivnostmi smo spoznavali kulturno dediščino dežele Petra Klepca. Izdelovali smo cvetje iz krep papirja in poslikali panjske končnice.

Četrtek je bil dan preživetja v naravi. Naučili smo se postaviti in zakuriti ogenj, izdelali smo bivak in past za živali, spoznali nekaj užitnih in zdravilnih rastlin, ob povratku pa smo v ogradi hranili jelene in košute. V popoldanskem preverjanju plavalnega znanja sem si priplavala bronastega delfinčka. Zadnji večer smo preživeli s petjem ob tabornem ognju.

V petek smo se po obilnem zajtrku odpravili proti domu. Med potjo smo si ogledali še polharski muzej in grad Snežnik. Ob 16.00 smo po dolgem potovanju končno prispeli v Izolo. Pred šolo so nas pričakali starši. V šoli v naravi mi je bilo zelo lepo.”

Gaja Cetinski, 4.b
“V šoli v naravi sem se imela zelo lepo. Najlepše sem se imela pri plezanju, lokostrelstvu in plavanju. Ko smo v ponedeljek prispeli, sem komaj čakala, da izvem s kom bom v sobi. Ko sem izvedele, sem bila zelo vesela. Na koncu tedna je naša soba tudi zmagala in vse smo bile vesele. Ves teden sem se imela super, na koncu pa sem že komaj čakala, da grem domov. Malo sem že pogrešala mojo družino.”

Tarik Bajrami, 4.b
“Šola v naravi je bila zelo zanimiva. Imeli smo veliko sprehodov po naravi in plavanja. Spoznali smo legendo o Petru Klepcu, ki je bil doma v teh krajih. Poslikali smo panjske končnice, izdelali gibljivo veverico in rožico iz krep papirja. V polharskem muzeju smo si ogledali nagačene gozdne živali in spoznali zgodovino lova na polhe. Obiskali smo tudi grad Snežnik, kjer smo si ogledali prostore, v katerih so nekoč živeli plemiči in služabniki. V tednu šole v naravi sem se bolje spoznal s sošolci in učiteljico Biserko. Bila je zelo skrbna za vse. Imel sem se zelo lepo. Škoda, da je minilo tako hitro.”

Urška, Staša, Klara, 4.b
“V šoli v naravi smo se zelo zabavali. Počeli smo veliko zanimivih stvari. Plavali smo, imeli orientacijo, plezali, streljali z lokom, spoznali živalstvo in rastlinstvo, izdelali gibljivo veverico in cvetje iz krep papirja, kurili taborni ogenj, pisali razglednice, igrali igre Petra Klepca, spoznali pomen čebelarstva in čebel, poslikali panjsko končnico, si ogledali polharski muzej in grad Snežnik,…

Pri plavanju
-so mi bili najbolj všeč skoki na glavo,
-mi je bilo všeč, da smo se tudi igrali in namakali v masažnem bazenčku,
-mi je bilo najbolj zabavno, ko smo učiteljico plavanja porinili v bazen.

Pri orientaciji v kraju
-sem spoznala Osilnico in življenje njenih prebivalcev,
-so mi ostale v spominu zgodbe iz zgodovine kraja,
-sem si zapomnila dogodivščine o srečanjih domačinov z divjimi živalmi.

Ustvarjalne delavnice so mi bile všeč, ker
-sem s pomočjo načrta izdelala gibljivo veverico,
-sem pela o čebelicah in poslikala panjsko končnico,
-sem spoznala ljudsko izročilo izdelave cvetja iz krep papirja.

Preživetja v naravi ne bom pozabila, ker
-smo v skupini uživali, ko smo izdelovali bivak in klopco,
-smo se naučili izdelati bivak in past za živali in postavili taborni ogenj,
-sem se učila, kako lahko preživimo v naravi.

Plezanje mi je ostalo v spominu zaradi
-priprav na varno plezanje,
-zabavnega spuščanja s pomočjo varovalne vrvi,
-blatnih čevljev in spolzke stene, ki so me motili pri plezanju.

Lokostrelstvo je bilo zabavno,
-saj smo punce premagale fante,
-ker sem prvič streljala z lokom,
-ko sem zadela sredino tarče.

Zaključni večer je bil nepozaben, ker
-smo prižgali taborni ogenj in peli pesmi,
-smo sami postavili taborni ogenj,
-smo peli in se zabavali.

Iz polharskega muzeja ne bom pozabila
-nagačene gozdne živali, najbolj mi je bila všeč kuna belica.
-nagačenega risa, ogroženo živalsko vrsto.
-zgodbo o tem, zakaj je poginila mala srnica.

Na gradu Snežnik sem občudovala
-mogočno rogovje snežniškega jelena, ki danes ne živi več.
-življenje plemičev in prostore v katerih so živeli.
-sobo grofične Ane.”

Comments are closed.
Skip to content