Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Obisk likovnega ateljea Folart in delavnica pod vodstvom Fulvie Grbac

Dne 4. 4. 2019 smo se v okviru izbirnega predmeta likovno snovanje 1 s skupino učencev odpravili v staro mestno jedro, kjer smo obiskali likovni atelje profesorice in vsestranske ustvarjalke Fulvie Grbac.

Ta nas je veselo pričakala in nam velikodušno razkazala svoj likovni atelje. Učencem je prijazno demonstrirala tradicionalne tehnike globokega, ploskega in visokega tiska. Tako so učenci opazovali potek dela v grafičnem ateljeju.

Najprej so si ogledali tehniko visokega tiska – lesorez. Fulvia je pokazala različne vrste lesa in povedala nekaj o njihovih karakteristikah. Učenci so opazovali različne strukture lesa ter njihov vpliv na grafičnem odtisu; izvedeli so, da ima češnja trši les kot topol. Prav tako so spoznali orodja, ki se uporabljajo pri rezljanju lesa, in telesne položaje, ki so pri tovrstnem delu najučinkovitejši. Fulvia je demonstrirala različne nanose barv in z večbarvnim tiskom s pomočjo grafične preše za visoki tisk dosegla posebno barvno niansiranje. Učenci so z zanimanjem spremljali delo.

Zatem smo si ogledali še tehniko suhe igle. Učenci so spoznali način, na katerega se pripravijo cinkove plošče, in spoznali orodja, ki se pri tovrstni tehniki uporabljajo. Fulvia je grafično barvo segrela na posebni grelni plošči in jo z dletom enakomerno razporedila po podlagi. Zatem je s tamponom barvo postopoma vtirala v vdolbine na cinkovi plošči. Nato so si učenci ogledali način tovrstnega tiska, ki ga je ustvarila s pomočno stiskalnice za globoki tisk.

V nadaljevanju so se učenci posvetili izdelovanju grafike v tehniki monotipije. Prostor je bil odlično opremljen in pripravljen za izvedbo likovne delavnice. Na velikih mizah, ki so bile zaščitene s časopisnim papirjem, so stale različne oblike školjk, ki so jih učenci radovedno opazovali. Nato so pričeli z ustvarjanjem. Sprva so narisali skico z likovnim motivom Školjke, zatem pa ustvarili grafični odtis. Izdelke smo razstavili na posebna obešala.

Nazadnje so učenci izdelali še grafiko v tehniki akcijskega ploskega tiska, in sicer na izredno igriv način. V kartonaste škatle so položili bel A3 papir za grafiko. Nanj smo nanesli tempera barvo, nato pa v škatlo položili večjo frnikolo. Frnikole so z gibanjem škatle ustvarjale svojevrstne grafike in povsem naključne vzorce. Grafike smo odnesli s seboj na šolo in jih ponosno razstavili v večnamenskih prostorih centralne stavbe OŠ Livade Izola.

Razstava bo na ogled do 25. 4. 2019.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Sanja Tošić

Hvala.

Naslednji

Comments are closed.
Skip to content