Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Vabilo na predavanje za starše

Spoštovani starši

Vabimo Vas na predavanje “Kako učimo otroke samostojnosti in odgovornosti?” ki bo v sredo, 12. februarja 2020, ob 17. uri na OŠ Livade Izola (isti dan bodo potekali tudi roditeljski sestanki oddelkov.)

Predavata: Leonida Mrgole in dr. Albert Mrgole

Starši smo danes mnogokrat izgubljeni v svoji vlogi. Vemo, da je otroke potrebno naučiti samostojnosti in odgovornosti, spoštovanja pravil in reda, moramo jim biti opora, jim omogočiti zdrav razvoj, jih podpirati v razvoju njihovih potencialov in še in še. Ampak, naj se najde nekdo, ki bo povedal KAKO, ne samo, kaj je treba!

Kaj je torej skrivnost, ki daje staršem moč, da imajo vpliv na vzgojo in razvoj otroka?

Načini, s katerimi se starši v vsakdanjih domačih situacijah odzivamo otrokom, imajo največji vpliv na oblikovanje otrokovih navad glede sprejemanja pravil, meja, avtoritete, na razvoj otrokove samozavesti, podobe o sebi, na oblikovanje otrokovih socialnih veščin, na oblikovanje delovnih navad, tudi na oblikovanje samostojnosti in odgovornosti. Danes vemo, da je stik z otrokom in občutek varnosti pogoj ne le za zdrav razvoj, ampak tudi za otrokovo motiviranost in upoštevanje vzgojnih navodil.

V različnih razvojnih obdobjih se moramo starši odzivati na različne otrokove razvojne potrebe, največkrat se to dogaja v stresnih situacijah. Pri tem najraje uporabljamo načine vedenja, ki so nam bili posredovani v naših primarnih družinah. V mnogih situacijah se partnerja ne strinjata in zaradi tega nastajajo napetosti, prepiri ali pa se en od partnerjev umakne in ne sodeluje.
– Kako naj otroku omogočimo, da se bo učil iz izkušenj in tudi iz napak
– Kako naj se odzivamo, ko se otrok upira?
– Kako odločno naj uveljavljamo svojo avtoriteto?
– Kako se rešimo nenehnega pregovarjanja?
– Koliko naj vztrajamo pri pravilih?
– Kako naj prilagajamo pravila, če imamo različno stare otroke?
– Kako ravnamo, ko otroci prestopijo meje?
– Ali obstaja kaj namesto kaznovanja?
– Kaj pomeni imeti učinkovit stik z otrokom?
– Katere obremenitve in kdaj pomagajo otroku k samostojnosti?

Veliko je konkretnih situacij, nekatere so že kar tipične in jih poznajo v večini družin. Na predavanju bosta predavatelja na svojevrsten način prek zgodb iz časa otrokovega šolanja in ob vsakdanjih domačih zadregah in vzgojnih nestrinjanjih, pokazala nekaj učinkovitih načinov, ki preverjeno delujejo.

Leonida in dr. Albert MRGOLE sta starša štirih odraslih otrok in sodita med najbolj priljubljene predavatelje. Preko 15 let delujeta v psihoterapevtski praksi. Starši imajo radi zlasti njun preprost način, ko na konkretnih zgodbah in primerih pokažeta, kako ohraniti stik z otroki in starševsko moč v vsakdanjih domačih situacijah. Čar njunih predavanj so konkretne in uporabne zgodbe iz življenja, kjer brez olepševanja pokažeta stvari, kakor so v resnici. S svojim sproščenim načinom prinašata staršem uporabne namige in upanje za praktične rešitve in večjo povezanost v družinah.

Trenutno sta najbolj prepoznavna po uspešnici, vzgojnem priročniku za starše Izštekani najstniki in starši, ki štekajo. Predstavila pa bosta tudi prvi vodnik za starše iz njune nove zbirke NAJvodila za NAJ starše.

Njune delavnice za starše so vedno množično obiskane. Prav tako številni starši radi sledijo njunim objavam na spletu.

Predavanja zakoncev Mrgole so za starše vedno znova poseben navdih in se zelo razlikujejo od klasičnih predavanj. V njunem nastopu se odraža živost odnosa, ki ga živita. Njuna pripoved je neposredna, prepojena z osebnimi izkušnjami, prikazom lastnih dilem v konkretnih situacijah, ki izhajajo iz vsakdanjega družinskega življenja in so staršem blizu. Njune predstavitve so žive, konkretne in slikovite, z veliko humorja, ne uporabljata teorije, a kljub temu ohranjata visoko stopnjo strokovnosti. Vsak primer, ki ga predstavita, izhaja iz življenja, iz lastne izkušnje.

Starši ju sprejemajo kot človeka, s katerima se lahko poistovetijo in z zanimanjem prisluhnejo posameznim primerom, dilemam in njunim edinstvenim rešitvam. Mnogo staršev dobi idejo za konkretno spremembo, ki jo po predavanju vpeljejo v domačem življenju.

Njuna predavanja so demonstracija življenjskih izkušenj, konkretnih ravnanj in dilem, so prenos žive izkušnje, ki ima pri učenju ljudi največji vpliv.

Lahko se naročite na njun YouTube kanal: Albert & Leonida Mrgole, kjer so dostopni številna predavanja in kratki posnetki o vzgoji in partnerskih odnosih.

Več o njunem delu in njunih referencah najdete na spletnih straneh:
Vezal.si
Najstniki
Facebook stran – Vezal.si
Facebook stran – Izštekani najstniki

Lahko si ogledate njuna predavanja, ki sta jih imela v sklopu cikla Pozitivna psihologija:
Nujna pomoč
Izštekani najstniki


Comments are closed.
Skip to content