Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk letos – pri vas doma

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11., obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi zapletenih epidemioloških razmer ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusne bolezni COVID 19, letos drugačna, pripravili si ga boste sami, kar doma.

Pomen rednega zajtrkovanja ter izbire lokalne hrane iz bližine.

Čas, ko več ostajamo doma, lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade tako kot pri otrocih in mladostnikih, kot pri sebi.

Letos imajo še večjo vlogo tudi starši in seveda vzgojitelji, da mlajšim predstavijo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Kako pripravimo Tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem so lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter proaktivni tudi več dni prej, tudi pri drugih dnevnih obrokih.
Želimo vam prijetno druženje in dober tek!

Dodatne informacije in zanimivosti najdete na spodnjih povezavah:


Comments are closed.