Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Jane

Jane


Film Jane govori o izjemni ženski Jane Goodall, angleški primatologinji in antropologinji, ki je življenje posvetila preučevanju šimpanzov. Njena življenjska želja je bila odprava v Afriko. Najprej je delala v hotelu in je vse svoje prihranke porabila za odpravo v Afriko, ki ji jo je dodelil njen šef, ko je zamenjala službo. V Afriki je želela preučevati življenje šimpanzov v divjini.

Ko je prišla v Gombe, nacionalni park v Tanzaniji, so se je šimpanzi bali in so vedno zbežali pred njo, a čez nekaj mesecev so se je navadili in so jo tudi spustili bliže. Na začetku je delala sama, a kmalu se ji je pridružil čeden fotograf, s katerim se je kasneje poročila. Dobila sta sina in zanj ni bilo več varno v Tanzanijskem nacionalnem parku, ker so šimpanzi postali nasilni, zato sta se z možem odselila v drugi nacionalni park – Serengeti.

Tam je Jane še vedno preučevala šimpanze in se posvečala tudi sinu. Kmalu sta sina poslala v Anglijo v šolo, onadva pa sta se ločila. Vrnila se je v Gombe, njen mož pa je ostal v Serengetiju. V Gombeju jo je doletela groza. Opic se je lotila otroška epidemija. Mladiči so se skotili z nedelujočimi okončinami ipd. Tudi starejši so se ločili v dve skupini in ena skupina je pobila drugo.

Takrat je Jane spoznala, da šimpanzi izumirajo. Začela je hoditi po svetu in ozaveščati druge o pomenu ohranjanja vrst.

Vir: National Geographic. Jane (televizijski posnetek). Predvajano na TV Slovenija 2, 17. 11. 2018 ob 20.00

Ana Jereb, 7.b

Mentorica: N. Škof
Lektorica: T. Rožac
Osnovna Šola Livade Izola
2019-04-08T13:51:14+01:00
Film Jane govori o izjemni ženski Jane Goodall, angleški primatologinji in antropologinji, ki je življenje posvetila preučevanju šimpanzov. Njena življenjska želja je bila odprava v Afriko. Najprej je delala v hotelu in je vse svoje prihranke porabila za odpravo v Afriko, ki ji jo je dodelil njen šef, ko je zamenjala službo. V Afriki je želela preučevati življenje šimpanzov v divjini. Ko je prišla v Gombe, nacionalni park v Tanzaniji, so se je šimpanzi bali in so vedno zbežali pred njo, a čez nekaj mesecev so se je navadili in so jo tudi spustili bliže. Na začetku je delala sama, a kmalu se ji je pridružil čeden fotograf, s katerim se je kasneje poročila. Dobila sta sina in zanj ni bilo več varno v Tanzanijskem nacionalnem parku, ker so šimpanzi postali nasilni, zato sta se z možem odselila v drugi nacionalni park – Serengeti. Tam je Jane še vedno preučevala šimpanze in se posvečala tudi sinu. Kmalu sta sina poslala v Anglijo v šolo, onadva pa sta se ločila. Vrnila se je v Gombe, njen mož pa je ostal v Serengetiju. V Gombeju jo je doletela groza. Opic se je lotila otroška epidemija. Mladiči so se skotili z nedelujočimi okončinami ipd. Tudi starejši so se ločili v dve skupini in ena skupina je pobila drugo. Takrat je Jane spoznala, da šimpanzi izumirajo. Začela je hoditi po svetu in ozaveščati druge o pomenu ohranjanja vrst. Vir: National Geographic. Jane (televizijski posnetek). Predvajano na TV Slovenija 2, 17. 11. 2018 ob 20.00 Ana Jereb, 7.b Mentorica: N. Škof Lektorica: T. Rožac
Skip to content