Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Matične celice obnovijo opešano srce

Matične celice obnovijo opešano srce


Matične celice so nespecializirane celice in se lahko preoblikujejo v katerokoli drugo celico v našem organizmu. Uporabljamo jih lahko za obnavljanje poškodovanega tkiva, organa ali organskega sistema. V našem primeru obnavljajo srčno mišico. Poznamo zarodne celice, popkovnične celice in matične celice iz odraslih organov.

V UKC Ljubljana prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med. specialist kardiolog, zdravi srčno popuščanje z matičnimi celicami že od leta 2006. Kardiologi z vsega sveta se pri njem učijo tega zdravljenja. S to metodo so uspešno zdravili že skoraj 300 bolnikov.

Postopek prenosa matičnih celic v srce poteka tako, da bolnika zbodejo v dimljah in grejo s katetrom do srca. Nato s posebno računalniško vodeno aparaturo pogledajo, kje je srčna mišica najbolj prizadeta in na tista mesta injicirajo raztopino matične celice. V začetnem obdobju so za zdravljenje uporabljali matične celice bolnika. Te so pridobili iz kostnega mozga. V zadnjem obdobju pa uporabljajo alogene matične celice, ki jih dobijo zmrznjene iz tujih bank.

Vir: Neva Železnik. Matične celice obnovijo opešano srce. Zarja, št. 40, 2. 10. 2018.

Klemen Filipčič, 8.a

Mentorica: N. Škof
Lektorica: T. Rožac
Osnovna Šola Livade Izola
2019-04-10T11:10:24+01:00
Matične celice so nespecializirane celice in se lahko preoblikujejo v katerokoli drugo celico v našem organizmu. Uporabljamo jih lahko za obnavljanje poškodovanega tkiva, organa ali organskega sistema. V našem primeru obnavljajo srčno mišico. Poznamo zarodne celice, popkovnične celice in matične celice iz odraslih organov. V UKC Ljubljana prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med. specialist kardiolog, zdravi srčno popuščanje z matičnimi celicami že od leta 2006. Kardiologi z vsega sveta se pri njem učijo tega zdravljenja. S to metodo so uspešno zdravili že skoraj 300 bolnikov. Postopek prenosa matičnih celic v srce poteka tako, da bolnika zbodejo v dimljah in grejo s katetrom do srca. Nato s posebno računalniško vodeno aparaturo pogledajo, kje je srčna mišica najbolj prizadeta in na tista mesta injicirajo raztopino matične celice. V začetnem obdobju so za zdravljenje uporabljali matične celice bolnika. Te so pridobili iz kostnega mozga. V zadnjem obdobju pa uporabljajo alogene matične celice, ki jih dobijo zmrznjene iz tujih bank. Vir: Neva Železnik. Matične celice obnovijo opešano srce. Zarja, št. 40, 2. 10. 2018. Klemen Filipčič, 8.a Mentorica: N. Škof Lektorica: T. Rožac
Skip to content