Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Na Luni je zrasla prva rastlina

Na Luni je zrasla prva rastlina


Kitajski znanstveniki so izvedli uspešno kalitev in rast bombaža na Luni. V projektu so sodelovali znanstveniki z 28 kitajskih univerz. Oblikovali so 18 centimetrov visok in tri kilograme težek kontejner z zrakom, vodo, prstjo in hranili z različnimi organizmi. To so semena bombaža, navadnega repnjakovca, krompirja in jajčeca vinske mušice ter kvasovke.

Med 20-dnevnim potovanjem do Lune so znanstveniki s posebno »biološko tehnologijo« uspavali semena, ki so bila v fazi kalitve. Semena so začela rasti, ko so nadzorni centri na Zemlji ukazali sondi, da jih zalije.

Od vseh navedenih semen je uspešno vzklilo le seme bombaža. Znanstveniki upajo, da bodo rastline ustvarile mini biosfero, ki bi dovolj velike rastline v posodo usmerjeno sončno svetlobo uporabile za fotosintezo in tako pridobivanje kisika, ki je nujen za razvoj ličink vinske mušice.

Največja izziva misije sta bila, kako ohraniti stalno temperaturo in kako rastline zaščititi pred sevanjem na potovanju. V prihodnosti bi lahko bombaž uporabili za oblačila, krompir pa za hrano astronavtov.

Vir: Saša Senica. Na Luni je zrasla prva rastlina. Delo, 15. 1. 2019.

Tajda Filipčič, 8.a Mentorica: N. Škof Lektorica: T. Rožac
Osnovna Šola Livade Izola
2019-05-24T10:03:45+01:00
Kitajski znanstveniki so izvedli uspešno kalitev in rast bombaža na Luni. V projektu so sodelovali znanstveniki z 28 kitajskih univerz. Oblikovali so 18 centimetrov visok in tri kilograme težek kontejner z zrakom, vodo, prstjo in hranili z različnimi organizmi. To so semena bombaža, navadnega repnjakovca, krompirja in jajčeca vinske mušice ter kvasovke. Med 20-dnevnim potovanjem do Lune so znanstveniki s posebno »biološko tehnologijo« uspavali semena, ki so bila v fazi kalitve. Semena so začela rasti, ko so nadzorni centri na Zemlji ukazali sondi, da jih zalije. Od vseh navedenih semen je uspešno vzklilo le seme bombaža. Znanstveniki upajo, da bodo rastline ustvarile mini biosfero, ki bi dovolj velike rastline v posodo usmerjeno sončno svetlobo uporabile za fotosintezo in tako pridobivanje kisika, ki je nujen za razvoj ličink vinske mušice. Največja izziva misije sta bila, kako ohraniti stalno temperaturo in kako rastline zaščititi pred sevanjem na potovanju. V prihodnosti bi lahko bombaž uporabili za oblačila, krompir pa za hrano astronavtov. Vir: Saša Senica. Na Luni je zrasla prva rastlina. Delo, 15. 1. 2019. Tajda Filipčič, 8.a Mentorica: N. Škof Lektorica: T. Rožac
Skip to content