Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Odprava na sonce

Odprava na sonce


NASA je ameriška vladna agencija, odgovorna za ameriški vesoljski program. Že par let so na pomembni misiji: odprava na sonce. S proučevanjem sonca bodo odkrili, kako delujejo zvezde v celotni galaksiji. Izdelali so najhitrejše plovilo na svetu, poimenovano Parker, ki bo odkrivalo našo največjo zvezdo, ki je od nas oddaljena več kot 145 milijonov kilometrov. Plovilo, majhno kot avto, se bo soočilo z zvezdo, ki je kar milijonkrat večja od Zemlje. Nič z Zemlje še ni bilo še tako blizu sonca. To je največji projekt, saj je zahteval več kot 60 let načrtovanja. Potovanje plovila bo trajalo okoli 7 let. Parker je zdaj zelo blizu sonca. Med potjo, ki je bila zelo dobro načrtovana, je sicer prišlo do težav, saj podatki s Parkerja niso prihajali na zemljo. Pri tem so lahko samo čakali, niso pa mogli ukrepati in dolgoletni trud bi lahko šel v nič. Po nekaj minutah so se veselili, saj so spet prejemali podatke. Parker je nadaljeval svojo pot s hitrostjo 110.000 km/h.

Ko je Parker potoval mimo Venere, je spet izgubil stik, vendar ne zaradi napake, temveč zaradi tega, ker v tem območju oddajanje podatkov ni mogoče. Sonda je vedno bliže soncu, sončev veter se krepi in nevarnost je še večja. Zdaj iz baze ni mogoče vplivati na nič in vse je odvisno od samega plovila. Ker je vedno bliže zvezdi in je vse bolj vroče, uporabijo ščit, ki bo izpostavljen 1400 °C. Njegova senca je tako učinkovita, da plovilo ohranja 30 °C. 1. novembra 2018 se je plovilo premikalo s hitrostjo kar 288.000 km/h in je bilo samo še 4 dni od sonca. To je najhitrejši predmet, ki ga je človek izdelal, in noben še ni prenesel takšnih nevarnosti. 5. novembra ob 22:27 je sonda Parker dosegla prvo destinacijo. Sonda trenutno potuje okoli naše zvezde in jo pridno raziskuje.

Vir: Oddaja Odprava na Sonce s programa National Geographic (sobota, 1. 12. 2018).

Zala Medvešček, 9.a Mentorica: N. Škof Lektorica: T. Rožac
Osnovna Šola Livade Izola
2019-05-24T10:12:45+01:00
NASA je ameriška vladna agencija, odgovorna za ameriški vesoljski program. Že par let so na pomembni misiji: odprava na sonce. S proučevanjem sonca bodo odkrili, kako delujejo zvezde v celotni galaksiji. Izdelali so najhitrejše plovilo na svetu, poimenovano Parker, ki bo odkrivalo našo največjo zvezdo, ki je od nas oddaljena več kot 145 milijonov kilometrov. Plovilo, majhno kot avto, se bo soočilo z zvezdo, ki je kar milijonkrat večja od Zemlje. Nič z Zemlje še ni bilo še tako blizu sonca. To je največji projekt, saj je zahteval več kot 60 let načrtovanja. Potovanje plovila bo trajalo okoli 7 let. Parker je zdaj zelo blizu sonca. Med potjo, ki je bila zelo dobro načrtovana, je sicer prišlo do težav, saj podatki s Parkerja niso prihajali na zemljo. Pri tem so lahko samo čakali, niso pa mogli ukrepati in dolgoletni trud bi lahko šel v nič. Po nekaj minutah so se veselili, saj so spet prejemali podatke. Parker je nadaljeval svojo pot s hitrostjo 110.000 km/h. Ko je Parker potoval mimo Venere, je spet izgubil stik, vendar ne zaradi napake, temveč zaradi tega, ker v tem območju oddajanje podatkov ni mogoče. Sonda je vedno bliže soncu, sončev veter se krepi in nevarnost je še večja. Zdaj iz baze ni mogoče vplivati na nič in vse je odvisno od samega plovila. Ker je vedno bliže zvezdi in je vse bolj vroče, uporabijo ščit, ki bo izpostavljen 1400 °C. Njegova senca je tako učinkovita, da plovilo ohranja 30 °C. 1. novembra 2018 se je plovilo premikalo s hitrostjo kar 288.000 km/h in je bilo samo še 4 dni od sonca. To je najhitrejši predmet, ki ga je človek izdelal, in noben še ni prenesel takšnih nevarnosti. 5. novembra ob 22:27 je sonda Parker dosegla prvo destinacijo. Sonda trenutno potuje okoli naše zvezde in...
Skip to content