Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Rastline lahko slišijo brčanje čebel

Rastline lahko slišijo brčanje čebel


Izraelski znanstveniki so ugotovili, da se lahko rože na brenčanje čebel odzovejo v nekaj minutah s slajšim nektarjem. Pri tem so pomembni cvetni listi. V raziskavi so bile prisotne rože iz rodu svetlinovk (Oenothera drummondii). Znanstveniki iz Tel Aviva pod vodstvom Marine Veits so ugotovili, da se povprečna koncentracija sladkorja v nektarju v treh minutah poveča za približno 20 %.

Raziskovalci so odkrili, da obstaja mehanizem, po katerem cvetovi rastlinam služijo kot slušni organ. Posneli so zvoke čebel in metuljev. Te posnetke in posnetke z enakimi in drugačnimi frekvencami so znanstveniki preverili na več kot 650 rastlinah iz rodu svetlinovk. Slajši nektar lahko isto ali pa drugo čebelo spodbudi, da ponovno prileti na cvet. Poleg tega je raziskava pokazala, da na rastline vpliva tudi zvok, ki ga proizvaja človek. Obstajajo tudi druge raziskave, ki dokazujejo, da se rastline odzivajo na zvoke.

Vir: STA. Rastline lahko slišijo brenčanje čebel. Dnevnik, 24. 1. 2019.

Tajda Filipčič, 8.a Mentorica: N. Škof Lektorica: T. Rožac
Osnovna Šola Livade Izola
2019-05-24T10:17:34+01:00
Izraelski znanstveniki so ugotovili, da se lahko rože na brenčanje čebel odzovejo v nekaj minutah s slajšim nektarjem. Pri tem so pomembni cvetni listi. V raziskavi so bile prisotne rože iz rodu svetlinovk (Oenothera drummondii). Znanstveniki iz Tel Aviva pod vodstvom Marine Veits so ugotovili, da se povprečna koncentracija sladkorja v nektarju v treh minutah poveča za približno 20 %. Raziskovalci so odkrili, da obstaja mehanizem, po katerem cvetovi rastlinam služijo kot slušni organ. Posneli so zvoke čebel in metuljev. Te posnetke in posnetke z enakimi in drugačnimi frekvencami so znanstveniki preverili na več kot 650 rastlinah iz rodu svetlinovk. Slajši nektar lahko isto ali pa drugo čebelo spodbudi, da ponovno prileti na cvet. Poleg tega je raziskava pokazala, da na rastline vpliva tudi zvok, ki ga proizvaja človek. Obstajajo tudi druge raziskave, ki dokazujejo, da se rastline odzivajo na zvoke. Vir: STA. Rastline lahko slišijo brenčanje čebel. Dnevnik, 24. 1. 2019. Tajda Filipčič, 8.a Mentorica: N. Škof Lektorica: T. Rožac

Prejšnji

Naslednji

Skip to content