Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

KIPARSKA DELAVNICA ZA DEVETOŠOLCE NA FORMA VIVI

Kako spodbujati kreativnost pri najstnikih v teh časih? Ne samo duh časa, ki je prepojen z hitrostjo minljivosti, hitenja, impulzivnih dejanj…kje najti čas, da se posameznik, učenec v določenem času umiri, najde stik s seboj, si zna postaviti vprašanje ali dve, razmisli in se prepusti srčnemu vzgibu in vizijam svoje fantazije in nenazadnje ustvari izdelek, v katerega je potrebno vložiti nekoliko več delovnega časa, vztrajnosti in potrpljenja. Misija » kvazi« nemogoče, v ujetosti prostora, časa in ostalih omejitev, ki smo jih deležni v teh časih.

Zato je bil dogodek, ki smo si ga zastavili za učence 9. razredov OŠ Livade iz Izole , v petek, 24.9. 2021 zadetek v tarčo. Toliko kreativnosti brez ene same izjeme, je pogrelo dušo vseh vpletenih v dogodek, da smo naredili nekaj izjemnega, da smo se dotaknili duše, srca in razuma slehernega prisotnega učenca na organizirani kiparski delavnici na Forma Vivi.
Najprej, ta čudovit kraj, Forma Viva nad Portorožem, tako blizu, vendar do tega trenutka, za marsikaterega učenca na novo obiskana lokacija. Mir, ujet v mediteranske barve dreves in kipov, sončnih žarkov in petja ptic ter vonja trav. Zračnost in barvitost te učilnice na prostem je neprecenljiva in tokratna možnost, da ob bok pravim kiparjem, postavimo tudi delavnico kiparstva na prostem za učence, je prinesla čudovite rezultate.

Letos namreč na Forma Vivi poteka kiparski bienale in če vas bo pot zanesla tja, boste na delovišču uzrli štirico kiparjev, ki snujejo nove skulpture. Tokrat pri nas kiparijo portugalec Mario Lopes, Slovenijo zastopa Jure Markota, Avstrijo Max M. Seibald , Italijo pa Alberto Scodro. Tudi njih smo uspeli ujeti v šolski objektiv.

Čeprav smo imeli za izvedbo kiparske delavnice z vodenim ogledom po Forma Vivi le dobri dve uri in pol časa, smo z dobro organizacijo uspeli realizirati učni program za 48 učencev. Medtem, ko si je prva skupina devetošolcev, v spremstvu pedagoške kustosinje Ane Papež, ogledala Forma Vivo in spoznala tako zgodovino, kot si pobliže ogledala skulpture in se poglobila v spoznavanje glede načina obdelovanja kamna, motivike, sporočilnosti…, se je druga skupina pripravljala na praktični del izvedbe delavnice. Skozi to jih je mojstrsko popeljal kipar Miha Pečar, kateri je učencem pokazal pravilno rokovanje z orodji v material, katerega so kasneje obdelovali (siporeks). Prav demonstracija je tista dobra motivacija za učence, kako se izogniti neželenim reakcijam materiala ob klesanju, da se zamišljen izdelek ne »sfiži.« Poleg tega so imeli priložnost videti v živo, kako se kiparji lotijo velikega kosa kamna, kako pomembno je dobro in natančno načrtovanje kipa, kako je treba občutiti in videti material pred njegovim dokončnim izdelkom. Predvsem pa so videli, da zna biti to tudi izredno naporno fizično delo. Na tem koncu Forma Vive, na t.i. delovišču so brusilke, fleksarce in dleta preglasila petje ptic, beli prah brušenega kamna je prekril celoten travnik in bližnje drevje. Kiparji so bili beli, kakor pekovski mojstri. To so vtisi, ki so jih učenci odnesli tistega dne s seboj nazaj.

Ko so se vsak zase lotili svojega kosa »kamna«-siporeksa, so bili popolnoma zatopljeni v delo in v stiku s seboj in svojo zamislijo. Tako kipar Miha Pečar, kakor likovna pedagoginja Ingrid Knez in učitelji spremljevalci Staša Jug, Tea Krivičič in Igor Božeglav smo pripomogli k dobremu delovnemu vzdušju na prizorišču, pomagali smo pri izmenjevanju orodja, z nasveti, kjer je bilo potrebno in poskrbeli za varno in prijetno vzdušje.

Druga skupina, ki je s praktičnim delom začela takoj, je voden ogled Forma Vive imela ob zaključku terenskega dela. Tudi za učenca, ki zaradi poškodovane roke ni mogel klesati smo poskrbeli. Z Ano Papež sta skupaj reševala delovni list in izrisala njegov najljubši kip na Forma Vivi.

Nastale izdelke smo shranili na notranje šolsko dvorišče. V naslednjih dneh jih bodo nekateri še dokončali, drugi patinirali in na koncu evalvacije, bomo izdelke za kratek čas na šoli razstavili, dokler jih učenci ne bodo odnesli domov v spomin na svojo prvo kiparsko delavnico. Kiparsko delavnico z odvzemanjem materiala.

To se je zgodilo na 60. obletnico Forma Vive.

Comments are closed.