Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Verjetno ste že slišali za svetovno odmevno švedsko aktivistko Greto Thunberg, 16letnico, ki je s svojo odločnostjo in karizmo uspela aktivirati milijone ljudi po celem svetu. Rdeča nit njenega delovanja je dvigovanje globalne zavesti o tveganjih, ki jih povzročajo klimatske spremembe. Pri tem ne špara niti politikov, ki jih glasno kliče na odgovornost zaradi pomanjkanja dejanj v tej klimatski krizi v katero je zašlo človeštvo.

Štiri teme pa še posebej izpostavlja in sicer pravi, da se zaradi globalnega segrevanja človeštvo sooča z eksistencialno krizo, ki uničilo našo civilizacijo kot tako, ki jo poznamo. Temu dodaja, da smo odrasli soodgovorni za nastalo situacijo in se nujno moramo zbuditi ter se soočiti s spremembami. Premalo je narejeno v cilju reševanja problema. Situacija je alarmantna! Politiki in ljudje na vodilnih mestih bi morali poslušati znanstvenike in ukrepati. Čez manj kot 12 let ne bomo mogli popraviti naše napake.

V petek, 27.9.2019, je na Titovem trgu v Kopru potekal podnebni štrajk Obala pod nazivom ‘Skupaj za podnebno pravičnost’. S ponosom sporočam, da smo se ga udeležili planinci OŠ Livade ter s tem podprli gibanje za podnebno pravičnost. Hkrati s protestom smo se seznanili z aktualno tematiko in smo zdaj bogatejši za nekaj znanja in nekoliko bolj ozaveščeni. V Koper smo se odpeljali z mestnim avtobusom, ki nam ga je plačal SVIZ, nazaj pa smo hodili in sproti čistili obalo med Koprom in Izolo.

Hvala za podporo vsem, ki ste nas podprli. Posebna hvala ravnateljici Maji Cetin ter učiteljici Janji Prelec, ki nas je podprla kot predstavnica SVIZ-a na naši šoli.

Ana Lončar, mentorica planinskega krožka

Comments are closed.
Skip to content