Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Opazovanje nočnega neba

Letos praznujemo 410. obletnico Galilejevega opazovanja, 100. obletnico Mednarodne astronomske zveze, 70. obletnico DMFA Slovenije, 50. obletnico prvega pristanka človeka na Luni ter 25. obletnico naše šole – OŠ Livade v Izoli.

Torej kar 5 zelo pomembnih obletnic.

Petica v šolah še vedno predstavlja odličnost in mogoče nam je ravno to dalo spet zagon, da smo se v petek, 20. 9. 2019, pridružili projektu oz. javnemu opazovanju neba pod geslom »Slovenija pod skupnim nebom 2019«.

Opazovanje smo izvedli na Belvederju nad Izolo in zbralo se nas je okoli 50 in več navdušencev (učencev, učiteljev, staršev, nonotov in non ter nekaj mimoidočih ljudi). Z navdušenjem smo skozi dva šolska teleskopa opazovali največji plinast planet našega osončja – Jupiter, na katerem smo prepoznali in opazili njegove pasove v več odtenkih bež–oranžno–rjave barve. Kasneje smo se posvetili Gospodarju prstanov – Saturnu, katerega obroči vidni skozi teleskop vedno znova ogrejejo dušo. Mlajšim učencem smo s pomočjo laserja pokazali osnove orientacije na nočnem nebu; našo zvezdo Severnico v ozvezdju Malega voza, ozvezdje Veliki voz, Kasiopejo, Zmaja in še kaj… Luna je tega dne uradno vzhajala ob 22.23. Kot Primorci nismo bili pripravljeni na mraz in veter, zato nas bo počakala za drugo opazovanje.

Seveda tudi na tovrstnih opazovanjih ne gre brez težav s teleskopi, saj nam manjka vaj. Težave sta nam odlično pomagala reševati bivša učenca naše šole, Tilen Godnič in Blaž Oblak, ter sedanji učenec 9. b razreda, Julijan Stegovec, ki je pravi mali astronom in redno spremlja prelete mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Se vidimo spet na naslednjem skupnem opazovanju nočnega neba

Mentorica in učiteljica FIZ na OŠ Livade: Suzana Pušnik

 

Comments are closed.
Skip to content