Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Fotografska zgodba naše lanske devetošolke Elis Stupar na ogled v Sončni dvorani v Izoli

Razstava se nato seli v prostore OŠ Livade

V Sončni dvorani bo v septembru na ogled razstava Fotovizije 2023: Drama vsakdana. Gre za državno razstavo izbranih fotozgodb, prispelih na natečaj Fotovizije, ki ga vsako leto razpiše Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Natečaj je potekal med decembrom 2022 in marcem 2023 in nanj je prispelo 32 popolnih prijav iz cele Slovenije. Strokovno komisijo so sestavljali: Sunčan Patrick Stone, fotograf, Nataša Kovšca, umetnostna zgodovinarka, recenzentka in predavateljica, ter Monika Ivančič Fajfar, producentka za likovno dejavnost na JSKD.

Strokovna žirija je izmed dvaintridesetih fotozgodb, prispelih na natečaj, za razstavo izbrala dvanajst vizualnih pripovedi, ki se odlikujejo tako po jasni pripovedni strukturi in sporočilnosti kot tudi po likovnih kvalitetah in kakovosti izvedbe. … Izbrane fotozgodbe so vizualni odtisi poglobljenih razmišljanj mladih fotografov, ki ilustrirajo različne življenjske dogodke ali razpoloženjska stanja, s katerimi se spoprijemajo v vsakdanjem življenju. Pestrost vsakdanjika nam prikazujejo s svoje lastne perspektive, s tem pa razkrivajo, kako vidijo, doživljajo in občutijo današnji svet.Nataša Kovšca, selektorica Fotovizij

Med izbranimi mladimi fotografi in fotografinjami je tudi Elis Stupar iz Izole, ena najmlajših kandidatk, saj se je na natečaj prijavila kot devetošolka. Elis je svoje ustvarjanje razvijala pod mentorstvom likovne pedagoginje Ingrid Knez na Osnovni šoli Livade Izola. Na šoli je vsako leto obiskovala izbirni predmet likovno snovanje, ki učencem omogoča obiske galerij, likovnih delavnic, filmskih predstav, umetnikov v ateljejih, ukvarjanje s kostumografijo in drugimi umetniškimi izrazi. Ob gostovanju razstave Fotovizije 2022 v organizaciji OI JSKD Izola je bilo na šoli izvedeno vodenje po razstavi s fotografinjo Urško Špende iz Kopra. To je pripomoglo k navdihu Elis, da je želela predstaviti svojo zgodbo z osebno noto.
Poleg Elis Stupar se na razstavi predstavljajo še ostali nadarjeni mladi fotografi in fotografinje: Andrej Gobina, Barbara Kardoš, Jakob Gradišar Ribnikar, Kaja Kristovič, Lana Baltič, Nik Škorjanc, Pia Cvijanović Ribič, Rene Ketiš, Tjaša Hozjan, Uršula Starič in Vita Bratkovič.

Razstava Fotovizije 2023: Drama vsakdana je prvič zaživela maja v okviru Festivala mladinske kulture Vizije v Novi Gorici. V Sončni dvorani v Izoli sta razstavo postavili območni izpostavi JSKD Izola in Koper. Na ogled bo do 3. oktobra 2023 po urniku: torek, sreda in četrtek: 10.00-13.00, petek in sobota: 17.00-19.00. Poleg same razstave bo 19. oktobra 2023 ob 17.30 organizirana brezplačna likovna delavnica za vse generacije, ki bo potekala v tehniki kolaža na temo “drama vsakdana”. Vodil jo bo akademski slikar Gani Llaloshi. Za udeležbo na delavnici so obvezne prijave na oi.izola@jskd.si.

Comments are closed.
Skip to content